Medborgarhuset

Medborgarhuset i Eslöv kallas ibland för ett av den svenska efterkrigstidens mest ambitiösa byggnadsverk. Medborgarhuset invigdes den 28 september år 1957 och är i dag ett arkitektoniskt kulturarv som studenter och arkitekturintresserade från hela världen kommer för att titta på.

Medborgarhuset från ovan. Foto: Håkan Sandbring.
Medborgarhuset från ovan. Foto: Håkan Sandbring.

En skärva av New York landade i slutet av 1950-talet mitt i Eslöv, och Eslövs medborgarhus blev lyxigast i landet.

Medborgarhuset stod klart i september 1957 och är ritat av Hans Asplund. Huset har genom åren verkat som en samlingspunkt för kommunens invånare och med sin säregna stil lockat arkitekturintresserade från hela världen.

Efterkrigstidens behov av medborgarhus

I efterkrigstidens hoppfulla framåtanda växte behovet av allmänna samlingslokaler för kultur, nöje och bildning. Medborgarhus och Folkets hus byggdes runt om i landet. 1947 utlyste Eslövs stad, med Joel Sallius (1901-1988) som stadsfullmäktiges ordförande, en arkitekttävling till det som skulle bli stadens nya medborgarhus. Den ursprungliga budgeten var drygt 1 miljon kronor, motsvarande en fjärdedel av stadens kassa. 158 tävlingsförslag anmäldes till juryn. Det vinnande bidraget ”Diagonal balans” var poststämplat i New York och inskickat av en 26 år ung arkitekt, nämligen Hans Asplund som vid denna tiden arbetade på FN-byggnadens arkitektkontor.

Arkitekten Hans Asplund

Hans Asplund (1921-1994) var son till Gunnar Asplund (1885-1940), internationellt känd arkitekt och professor. Gunnar Asplund är känd för bland annat Skogskyrkogården i Nacka (i samarbete med Sigurd Lewerentz), Stockholms stadsbibliotek och tillbyggnaden på Göteborgs rådhus.

Hans Asplund 1989.
Hans Asplund 1989.

Hans Asplund utbildade sig till arkitekt på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 1944–1947. Direkt efter studierna blev han erbjuden att ingå i det internationella arkitektkontor som fick uppdraget att rita FN:s högkvarter i New York. Den unge Hans var omgiven av namnkunniga arkitekter som Oscar Niemeyer, Le Corbusier och Wallace K Harrison, alla verksamma i FN-projektet.

Under sin karriär arbetade Asplund på Kooperativa Förbundets arkitektkontor och Nordiska Kompaniet (NK) innan han blev professor vid Lunds Tekniska Högskola. Där arbetade han fram till sin pension 1987. Förutom Medborgarhuset ritade han även det byggnadsminnesförklarade parkeringshuset Parkaden i Stockholm, tillbyggnad av NK och Svenska ambassaden i Teheran. Hans Asplund dog 1994, 73 år gammal, och ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Tävlingsförslaget med inspiration från New York

Inspirerad av sina arkitektkollegor och konceptet till FN-byggnaden ritade Asplund ett förslag till tävlingen om ett nytt medborgarhus i Eslöv. FN-byggnaden består av tre delar; ett höghus för kontor, en låg huskropp för entré och en utskjutande del för Generalförsamlingen, byggnadens viktigaste sal.

På liknande sätt byggdes Medborgarhuset av tre delar; ett fyravåningshus med kontor, låghuskroppen med ett entrétorg, studierum, klubbrum och restaurang och en liggande strut, uppdelad i fyra olika stora salar. I bottenvåningen ritades ett stadsmuseum, garderober och toaletter in. Inom ett kvarter pusslade Asplund ihop de tre delarna och ritade dessutom till ett ovalt atrium i låghusdelen med en ring av lindträd.

Tyck till om sidans innehåll eller bidra!

Här kan du skriva till oss och berätta om du vet mer eller om du tycker att något ska ändras.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window