Flygreservskolan 1940–1946

Under andra världskriget hade flygfältet sin storhetstid då Flygreservskolan var förlagd till Eslövs Flygfält.

Den 10 februari 1940 etablerades skolan på Eslövs Flygfält där ett par skolbaracker i all hast hade byggts upp på det lilla flygfältet. Hangarer fanns inte vid denna tidpunkt. Det var en mycket snörik vinter 1940 så man fick som regel börja dagen med att skotta fram flygplanen.

Gruppfotografering personal från Flygkrigsskolan. Källa: Eslövs kommuns bildarkiv, Föjers foto.
Gruppfotografering personal från Flygkrigsskolan. Källa: Eslövs kommuns bildarkiv, Föjers foto.

Eleverna inkvarterades i Saftstationen

Aspiranterna inkvarterades bland annat i den nyligen nedlagda sockerfabrikens kontorslokaler och disponentbostad. Det var trångt, men god sämja rådde, berättar Kenneth Malmström från Eslövs Flyg- och hemvärnsmuseum.. Alla måltider intogs i den andra änden av staden i den från Folkets Park rekvirerade inomhusdansbanan och restaurangen Cecil.

Göte Groning, FRS-42, har i en artikelserie som publicerades 1990 i den nu nedlagda flygtidningen MACH, beskrivit den trångboddhet som drabbade de första elevrika kullarna: ”Namnet Saftstationen är ett begrepp för de flesta silverflygare. Det var här, berättar han, som vi inkvarterades denna första februaridag – en gammal före detta disponentbostad i två våningar. Det var ett stort enfamiljshus, men helt otillfredsställande för 75 flygelever. Första gruppens 37 elever bodde i bottenvåningen och andra gruppens 38 bodde en trappa upp. Vi bodde som i en ubåt. Över- och undersängar – tätt, tätt. Ett skåp på 60 cm mellan sängarna skulle rymma all vår personliga utrustning. Det talas ju om ”sämja ger rum” och nog gällde det att samsas alltid för att överleva! Saftstationen var belägen i andra ändan av Eslöv, så vi var tvungna att passera staden morgon och kväll. Till en början blev det mycket marscherande, men så småningom kom det bussar som transporterade oss till fältet. Matsalen Cecil, var inrymd i en åttkantig före detta dansbana och var belägen på gångavstånd från fältet…”
Inomhusdansbanan och restaurang Cecil på Pärlgatan. Källa: Fotohuset i Eslöv.
Inomhusdansbanan och restaurang Cecil på Pärlgatan. Källa: Fotohuset i Eslöv

Restaurang Cecil låg på vägen till flygfältet. Alla förflyttningar från bostad till utspisning och vidare till flygtjänst och lektioner företogs till fots, ofta i samlad trupp, berättar Kenneth Malmström. Morgon, middag och kväll var det samma promenad.

Flygreservskolan avslutades under 1946 och en minnessten restes på Eslövs Flygfält.

Källa: Ett stort tack till Kenneth Malmström från Eslövs Flyg- och Hemvärnsmuseum som har försett oss med bilder och fakta.

Tyck till om sidans innehåll eller bidra!

Här kan du skriva till oss och berätta om du vet mer eller om du tycker att något ska ändras.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window