Ebo:s hus i korsningen Norregatan/Repslagaregatan
Det hörnhus där Eslövs Bostads AB har sitt kontor byggdes 1921 för Frälsningsarméns räkning. Eve Olsson har skrivit en berättelse om huset och dess hyresgäster som vi har fått ta del av.
Arkitekten hette E Hjelm. Där har hållits otaliga möten med predikan och mycket sång och musik. Eslövsborna kom gärna och lyssnade.
Frälsningsarmén hade kommit till Eslöv långt tidigare. Etableringen skedde redan 1889 i en byggnad som låg ett hundratal meter norrut från hörnet Norregatan och Repslagargatan.
När Frälsningsarmén drog sig närmare torget passade bagare Th Truedsson på att flytta in med sitt bageri i arméns gamla lokaler.
Frälsningsarmén hade liksom övriga frikyrkliga organisationer en stor barn- och ungdomsverksamhet. Vidare hade man en stödförening som kallades hemförbundet med ”vanliga” Eslövsbor som medlemmar.
En tradition var söndagsmötena på Stora torg som fylldes av sång och musik och som alltid lockade sin publik.
En annan tradition var Julgrytan som brukade finnas i hörnet Norregatan och Västergatan (vid Handelsbanken). Mottot var: Håll grytan kokande.
Cheferna växlade som brukligt är inom Frälsningsarmén. En av de senaste var den färgstarke löjtnanten och senare kaptenen Ingemar Lööf som var en idékläckare av rang.
Som helhet hade man en omfattande verksamhet. Men intresset svalnade och slutligen var det dags att bryta upp från Eslöv.
Eslövs kommun köpte huset men fick inte fria händer att upplåta det till vem som helst. Det fanns krafter att starta teater- och musikverksamhet i huset, men den idén köpte inte Frälsningsarmén. Så det blev Eslövbyggen (som senare bytte namn till Ebo) som tog över.
Inom bolaget diskuterade man om man skulle riva eller inte. Det blev renovering och anpassning till den nya verksamheten, och det anser nog de flesta var ett bra beslut.
I samma hus fast i källarvåningen mot Norregatan fanns i många år Eslövs Kommissionsaffär med Joel Olsson som ägare. I affären arbetade trotjänaren Herbert Engström, känd i amatörteaterkretsar i Eslöv.
Affären övertogs senare av Bert Olle Hedenborg.
Senare hade Centern sin föreningslokal i källaren.
Men långt tidigare hade Bengta Nilsson sin karamellaffär där. Hon tillverkade för övrigt själv karamellerna. Hennes dotter Edit kom att ta över rörelsen och hade sedan affären under flera år i det lilla trähus vid Stora torgs norra sida som revs 1954 för att ge plats åt dagens Stora torg 5.
Eve Olsson
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.