Herbert Felix

Felix, en människas och en industris historia. Från Znaim i Mähren, till Eslöv i Skåne. Förkroppsligar och symboliserar ett entreprenörskap som fått Eslöv att växa. Nu, Orkla Foods, med framtid för blicken. Men nu också, från förr, ett varumärke, en industri, ett människominne och vår egen historia.

År 1874 startade Dr P Håkansson ättiksfabrik i Eslöv. Biologisk ättiksprit, tillverkad på naturligt sätt i stora träkar, blev första grundstenen i ett blomstrande livsmedelsföretag.  Ättiksprit användes flitigt av hushållen som bland annat gjorde ättiksinläggningar på egenodlade gurkor och rödbetor. Redan på 1880 talet var Dr P Håkansson den största fabrikanten som tillverkade ättika i Sverige.

Minskad produktion och nya idéer

Femtio år senare, i slutet av 1930-talet, ökade efterfrågan på färdiginlagda grön­saker och konserver. De svenska husmödrarna hade tröttnat på att göra egna inläggningar av gurka och andra grönsaker. Försäljningen av ättika dalade och AB P Håkanssons fabrik i Eslöv fick problem med en allt större överproduktion.
Från fabriksledningens sida ansåg man att lösningen var en omställning från tillverkning av bara ättiksprit till storskalig industriell ättiksinläggning. Den nya affärsinriktningen var klar men man saknade kompetent folk.

Från Tjeckoslovakien till Eslöv

År 1930 hade den då 22-årige Herbert Felix blivit exportansvarig för familjeföretaget Löw & Felix i Znaim (idag Znojmo) i dåvarande Tjeckoslovakien, ett företag som var expert på industriella inläggningar. Som exportansvarig besökte Felix ofta den svenska agenturen som låg i Göteborg och via dem fick Dr P Håkansson tips om den unge entreprenören med passion för gurkor och konserver.

Disponent Herbert Felix står det på beskrivningen av fotot som antagligen är från början av 1940-talet. Föjers arkiv.
Disponent Herbert Felix står det på beskrivningen av fotot som antagligen är från början av 1940-talet. Föjers arkiv.

Familjen Felix var av österrikisk-judisk härkomst i en del av Österrike-Ungern som efter första världskriget tillföll Tjeckoslovakien. När judeförföljelserna i hemlandet tog fart efter nazisternas ockupation flydde Herbert Felix till Sverige 1938. och började 1939 verka hos AB P. Håkansson.

Verksamheten ingick ursprungligen som en del av P. Håkansson, som genom samarbetet med Felix kunde finna avsättning för överskott av ättika från sin produktion. Herbert Felix hade djupa kunskaper från familjeföretaget som P. Håkansson behövde.

Ovärderlig receptsamling

1937 hade Herbert Felix gift sig med svenskan Kerstin Cruickshank och de hade flyttat till Tjeckoslovakien. Paret fick inte mer än ett år tillsammans i Herberts hemland innan tyskarna invaderade Tjeckoslovakien. Kerstin fortsatte dock sitt arbete på svenska konsulatet i Prag ett tag efter att Herbert flytt till Sverige.

Via en av Herberts barndomsvänner lyckades Kerstin rädda Familjen Felix ovärderliga receptsamling med inläggningar, innan hon vid krigsutbrottet lämnade Prag för Sverige. Läs mer om Kerstin Cruickshand här.

Det var alltså hit till Eslöv som Herbert Felix kom med visionen att skapa framtidens mat. 1939 började han tillsammans med ättiksfabriken att producera inlagda gurkor. Herbert kontrakterade lantbrukare i Eslöv att odla gurkor från frön som skaffats från Tjeckoslovakien.

Några gurkor var för stora för burkarna och skivades till smörgåsgurka, en av Herbert Felix många innovationer. Genom att arbeta tillsammans med de lokala odlarna och främja svenskodlat blev Felix i början av 1950-talet störst i Europa på gurkkonserver.

Felix arbetare 1946. Föjers arkiv.
Felix arbetare 1946. Föjers arkiv.

Stred på de allierades sida

Kriget rasade i Europa och Herberts föräldrar och bror deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt. Herbert bad om tjänstledigt och anslöt sig 1943 till den tjeckiska brigad som organiserades i Storbritannien, övertygad om att han skulle kunna rädda sina föräldrar och sin bror.

Via de amerikanska styrkorna kom Herbert Felix till Tjeckoslovakien i krigets slutskede där han blev varse om sin familjs grymma öde. Han återfick 1946 familjeföretagets konfiskerade fabrik i Znojmo, men sålde byggnaderna och bröt därmed definitivt med sitt gamla hemland.

Under krigsåren leddes verksamheten i Eslöv av hans hustru Kerstin och Ivar MG Sandberg. Yngve Rosenqvist utsågs till tillförordnad disponent.

Efter kriget återvände Herbert Felix till Eslöv och fortsatte att utveckla företaget, som han tillsammans med styrelseordföranden Ivar MG Sandberg köpte av Dr P Håkanssons stiftelse 1948.

Herbert och Kerstin Felix skilde sig 1946 och Herbert gifte 1952 om sig med Maj Sandberg, dotter till Ivar Sandberg.

Potatismos till svenska försvaret

Under Herbert Felix ledning lanserade Felix klassiska produkter som Bostongurka, smörgåsgurka och tomatketchup på plastflaska.

Den snabba utvecklingen av konserver och inte minst djupfryst mat under 1950- och 60-talet, innebar lanseringar av bland annat Felix köttsoppa, glass, ravioli, pytt i panna, pommes frites och tomatketchup. Den ikoniska Felix tomatketchupen lanserades för första gången 1956.

Men det var faktiskt potatismos till det svenska försvaret som blev startskottet för flera succéer. När det svenska försvaret ville ha ett lättransporterat livsmedel trädde Felix in och utvecklade ett svenskt potatismospulver. Produkten kom snart att bli en stor succé, vilket innebar att potatismos lanserades för hela svenska befolkningen.

Felix, burkning av rödbetor 1960-tal. Föjers arkiv.
Felix, burkning av rödbetor 1960-tal. Föjers arkiv.

Företaget bytte namn till Felix 1955. 1959 startade Herbert Felix ett österrikiskt Felix som fick namnet Felix Austria.

I samband med att Sockerbolaget 1964 köpte Felix avgick Herbert Felix som VD för företaget, en roll han haft sedan 1947.

Han flyttade till Italien och tog ett uppdrag för FN:s jordbruksorgan FAO i Rom. I fem år arbetade han med utveckling av jordbruksråvaror och samverkan på livsmedelsområdet mellan de rika länderna och tredje världen.

Herbert Felix avled 1973.

Felix, Önos, Paulúns och Anamma

Felix är idag ett av flera varumärken i Orkla Foods Sveriges portfölj. Anläggningen i Eslöv är Orklas största i Sverige och består av tre separata anläggningar; en potatisanläggning, den gröna anläggningen och en anläggning för färdigmat.

I Eslöv arbetar cirka 315 personer med att tillaga vegansk färdigmat, rulla köttbullar, se till att råvarorna som ska bli pyttipanna hackas och steks och lägger in gurkor och rödbetor från odlare runt om i Skåne, Blekinge och Öland. Potatis tas emot i potatismottagningen och blir till pommes frites, potatismos och festpotatis. Orkla Foods är Eslövs störste privata arbetsgivare.

I anläggningen i Eslöv lagas cirka 48 000 ton mat per år som svenska folket köper med sig hem från butik, möter i skolan eller på restauranger.

Här finns också en avdelning där mat efter specifika önskemål/allergener tillagas, som till exempel maträtter utan gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein.

Herbert Felixinstitutet

I november 2006 beslöt kommunstyrelsen i Eslöv att starta Herbert Felixinstitutet, en oberoende ideell förening som driver, stödjer och uppmuntrar arbete kopplat till migration, entreprenörskap och utveckling.  Idag arbetar institutet med att visa hur samhället kan dra nytta av den ökande internationaliseringen och stödja nya företagare.

Utmärkelser

År 2007 i april utsågs Herbert Felix till hedersmedborgare i sin födelsestad Znojmo i Tjeckien och samtidigt bildades ett Herbert Felix-sällskap i staden.

Tyck till om sidans innehåll eller bidra!

Här kan du skriva till oss och berätta om du vet mer eller om du tycker att något ska ändras.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window