Stadsplanen
Eslövs första stadsplan upprättades av Malmös stadsingenjör, Erik Bülow-Hübe, år 1913. Stadsplanen, som beräknades för en folkmängd upp till 50 000 invånare, fastställdes först 23 mars 1917 av hans Kungliga Majestät.
Eslövs första stadsplan
Eslöv är en stad starkt formad av järnvägen och orten växte snabbt efter 1858 då Södra stambanan invigdes. Runt järnvägsstationen uppstod en ny stad på bara 50 år.
Den första utbyggnaden av Eslövs stad skedde oreglerat, men i stora delar efter den rutnätsplan som var den statliga idealstadsplanen för järnvägssamhällen.
Erik Bülow-Hübes idé var att staden skulle utvecklas med olika karaktär på den västra respektive den östra sidan av järnvägen. Den västra sidan skulle vara en plats för framförallt bostäder och handel, medan den östra istället möjliggjorde för mer industriell verksamhet.
Denna uppdelning går idag, drygt 100 år senare, fortfarande att se i staden. Även om det inom planområdet finns såväl bostäder som service i form av till exempel handel, skolverksamhet och idrottsanläggningar, så är det industrierna som har satt karaktär på och format platsen.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.