Kerstin Cruickshank
En kvinna som förtjänar en mer framträdande plats i historien än den som enbart Herbert Felix första hustru.
Kerstin Cruickshank född 9 februari 1913, död 23 juli 1998, var en svensk gallerist och författare.
Den 5 juni 1937 gifte sig Kerstin Cruickshank från Kungälv med Herbert Felix i Znojmo Tjeckoslovakien. Familjen Cruickshank hade kommit till Sverige från Skottland och varit med och byggt upp Göteborgs Kex i Kungälv.
Paret fick inte mer än ett år tillsammans i Herberts hemland innan tyskarna invaderade Tjeckoslovakien. Kerstin fortsatte sitt arbete på svenska konsulatet i Prag ett tag efter att Herbert flytt till Sverige.
Från att Herbert flytt och fram till att Kerstin själv tvingades lämna Tjeckoslovakien gjorde hon allt för att försöka övertyga svärföräldrarna att följa med.
Hon fortsatte kämpa för att få ut dem till Sverige, men de fördes tillsammans med Herberts bror, hösten 1944 från lägret Theresienstadt till Auschwitz där de mördades.
Kerstin lyckades inte rädda svärföräldrarna, men hon smugglade ut många andra judar från Tjeckoslovakien. Hon greps av Gestapo 1939 och utvisades därefter från Tyskland.
När Herbert Felix gav sig av till England 1942 som frivillig i kampen mot nazisterna övertog Kerstin Cruickshank arbetet som försäljningschef på konservfabriken i Eslöv.
Vid det laget var det barnlösa äktenskapet redan på upphällningen. Skilsmässan trädde i kraft den 31 juli 1946.
De delade upp förmögenheten mellan sig. Hon fick pengar och han fick fabriken. Pengarna använde Kerstin Cruickshank till att låta en biståndskonvoj åka genom Europa med mat, kläder och mediciner. Enligt uppgifter ska konvojen ha distribuerat 300 ton varor i månaden fram till 1948.
Efter kriget återvände Kerstin Cruickshank till Kungälv där hon i många år drev ett konstgalleri. Hon gifte om sig och fick två barn.
Kerstin Cruickshank gav på äldre dar ut tre böcker och påbörjade manus till en fjärde bok. Hennes första, Min natt- och dagbok, är en självbiografisk skildring av tiden runt andra världskriget. De två senare, som hon gav ut efter att hon fyllt 80 år heter Tre sekunder varar livet, resten är evighet och Nu! Nu har redan varit.
1998 gick hon bort 85 år gammal.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.